Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Erdoğan’ın yavru aslanlarına isim aranıyor

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, sevimli üçüz aslan yavrularıyla yeni bir heyecana ev sahipliği yapıyor. Sudan’ın eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir tarafından 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilen “Sultan” ve “Nil” adlı aslan çiftinin dünyaya gelen yavruları, parkın yeni maskotları oldu. Yavruların isimleri ise sosyal medya üzerinden düzenlenecek bir anketle belirlenecek.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Aliya İzetbegoviç’in kabrini ziyaret etti

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Aliya İzetbegoviç’in Kabrini Ziyaret Etti Türkiye Diyanet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bosna Hersek’in eski liderlerinden Aliya İzetbegoviç’in kabrini ziyaret etti. Erbaş,…

TKP’den Erdoğan’ın “AKP, MHP, DEM birlikte yürüyeceğiz” sözlerine açıklama: En yetkili ağızdan ilan edildi, Cumhur İttifakı genişletildi

TKP’den Erdoğan’ın “AKP, MHP, DEM birlikte yürüyeceğiz” sözlerine açıklama: En yetkili ağızdan ilan edildi, Cumhur İttifakı genişletildi

Filistinli aktivistten Trump yönetimine dava: 20 milyon dolar

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi yetkilileri tarafından Filistin’e destek gösterilerine öncülük ettiği gerekçesiyle martta gözaltına alınan ve 21 Haziran’da serbest bırakılan Columbia Üniversitesi öğrencisi Mahmud Halil, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

‘Yıldız’lı Icarus şampiyon oldu

Yıldız Teknik Üniversitesi, Polonya’da düzenlenen Shell Eco-Marathon Yarışması’nda, elektrikli otonom araçları ‘Icarus’ ile dünya şampiyonu oldu. Araç hem yarışma parkurunu istenen sürede tamamladı hem de 1 kilovat enerjiyle 178 kilometre gidebilme özelliğiyle enerji verimliliğinde öne çıktı.

TBMM Genel Kurulu, Başkanlık Divanı oluşmadığından toplanamadı

TBMM Genel Kurulu, Başkanlık Divanı oluşmadığından toplanamadı