Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Evrensel gazetesinin yazarı Zeki Gül, Sağlık Bakanlığı’nın tüm illerde başlattığı obezite ölçüm stantlarının amacını ve zamanlamasını sorguladı. Gül, Türkiye’de yeni nesil kilo verme iğnelerinin piyasaya sürüldüğü haftada kamusal alanda yapılan bu ölçümlerin rastlantısal mı yoksa bilinçli bir yönlendirme mi olduğunu gündeme getirdi.

Gül, köşe yazısında şu soruyu sordu:

“Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele kapsamında, tüm illerde kurulan stantlarda vatandaşların boy, kilo ve vücut kitle indeksi ölçümleri yapmaya başladı. 2023 yılında toplam hekime başvuru sayısının yaklaşık 1 milyar olduğu bir ülkede, bu durumu nasıl yorumlamalıyız?”

“KİTLELER ÖNCE OBEZLEŞTİRİLDİ, SONRA MÜŞTERİ İLAN EDİLDİ”

Gül, yazısında obezite sorununun sadece tıbbi değil aynı zamanda ekonomik ve politik bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini vurgulayarak, neoliberal sistemin sağlığı bir pazar olarak gördüğünü şu şekilde ifade etti:

“Neoliberal sistem, önce geniş kitleleri obez hale getirdi. Şimdi bu insanların bedenlerini özel tıbbi işletmelerin müşterisi olarak ilan ediyor. Mide küçültme ameliyatlarından, obezite ile ilişkili estetik cerrahiye kadar beden üzerinden bir pazar yarattılar. Bu obez bireyleri nereye yönlendireceklerini sormuştum, acaba yakında kurulacak özel obezite hastanelerine mi?”

Related Posts

Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor

Yaz aylarında böbrek sağlığının göz ardı edilmemesi hayati önem taşıyor.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.