Burun tıkanıklığı geçmiyorsa dikkat: Alerjik rinit mi, sinüzit mi? Uzmanı yanıtladı

Alerjik Rinit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Liv Hospital Ankara’dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinit hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinitin salgın hastalıkların yerini aldığını vurgulayan Tunca, hastalığın belirtileri hakkında bilgi verdi.

Alerjik rinit, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Besin alerjileri ve çevresel etkenlerin tetikleyici rol oynadığı alerjik rinit, burun tıkanıklığı, sık hapşırık, burun akıntısı ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Dr. Tunca, alerjik rinitin ilerleyen dönemlerinde burun tıkanıklığının arttığını ve hastaların polikliniğe başvurularının arttığını belirtti. Hastalar genellikle şikayetlerinin basit bir nezle gibi başladığını ancak burun tıkanıklığının geçmediğini söylerler. Hatta bazı durumlarda akıntı ve öksürük şikayetleri alerjik astım belirtileriyle birlikte görülebilir.

Şikayetlere Boğazda Kızarıklık ve Ağrı Eklenebilir

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonlar nadiren görülür. Muayene sırasında burun içinde ödem ve tıkanıklık gözlenirken, temiz bir mukus mevcuttur. Dr. Tunca, ağız solunumu nedeniyle boğazda kızarıklık ve ağrı şikayetlerinin de zamanla ortaya çıkabileceğini belirtti.

Tat ve Koku Kaybı Yaşıyorsanız Sinüzit Olabilir

En yaygın semptomlar arasında akut sinüzit gelişen hastalarda burun tıkanıklığı, koku alımında bozukluk, tat almada bozukluk, baş ve yüz bölgesinde ağrı/basınç, koyu kıvamlı akıntılar ve öksürük bulunmaktadır. Kronik sinüzit durumunda ise, cerrahi müdahale gerekebilir. Alerjik rinitin tedavisi ve takibi önemlidir ve hastaya uygun tedavi planı oluşturulmalıdır.

Dr. Tunca, alerjik riniti önlemek veya semptomları azaltmak için hasta eğitiminin ve düzenli takibin önemini vurguladı. Belirtiler devam ederse, Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Eşini Burun Ameliyatında Kaybetti

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ve eşini burun ameliyatında kaybeden Faruk Eraslan ortak basın açıklaması yaptı. 

Giresun’da Kaza: Bariyerleri Aşan Araç Karşı Şeride Geçti, 2 Yaralı

Bariyerleri aşan araç karşı şeride geçti: 2 yaralı GİRESUN – Giresun’da bariyerleri aşarak karşı şeride geçen araç, başka bir otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Karadeniz Sahil Yolunda Trabzon …