Dev şirketler ödemiyor, çiftçi tüccara mahkûm

Çiftçilerin Mazot ve Yem Fiyatlarındaki Artışa Rağmen Süt Fiyatları Sabit Kalıyor

Çiftçiler, mazot, yem, elektrik ve veterinerlik giderlerindeki hızlı artışa rağmen çiğ süt fiyatlarının neredeyse sabit kaldığı zorlu günlerle karşı karşıya. Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan fiyatlar, üreticinin maliyetlerini karşılamaya yetmiyor ve birçok çiftçiyi tüccarlara bağımlı hale getiriyor.

Ebrar Özdemir’in Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Kütahya’nın Merkez ilçesine bağlı Ahmetoluğu Köyü’nde Yaşar Holding’e bağlı Pınar markası adına süt toplayan İnönü Süt Üreticileri Birliği, aylardır köylülerin sütlerini almasına rağmen çiftçilere ödeme yapmıyor. Birlik, Pınar tarafından yapılmayan ödemeler nedeniyle üreticilere ödeme yapamadığını belirtirken şirketle olan anlaşmalarını sonlandırdığını duyurdu.

Çiftçiler Tüccarlara Mecbur Kalıyor

Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlarla maliyetlerini karşılayamayan çiftçiler, terkedildikleri şirketlerden ödemelerini alamıyor ve tüccarlara muhtaç hale geliyor. Serbest piyasadaki fiyatlar, çiftçinin maliyetlerine paralel olarak artmıyor, aksine düşüş gösteriyor.

Ulusal Süt Konseyi’nin ocak ayında açıkladığı tavsiye fiyatı olan 17,15 TL/litre, üreticilerin mali yükünü hafifletmeye yetmiyor. Süt üretiminde en büyük masraflardan biri olan yem fiyatları her ay artarken, süt fiyatları yılda sadece bir kez belirleniyor. Mayıs ayında süt yemi fiyatlarında %2,7 aylık ve %26,4 yıllık artış yaşanırken, besi yemi yıllık %27,2 oranında zamlandı. Buna karşılık süt fiyatları enflasyon karşısında düşüş yaşadı.

Veteriner harcamalarında da benzer bir artış var. TÜİK verilerine göre, nisan ayında veteriner hizmetlerinde yıllık en yüksek artış %56,94 olarak gözlemlendi. Aynı ay içinde en fazla artan kalem ise %3,61 ile hayvan yemi.

Torku’nun da çiftçilere 15 gün içinde ödeme yapmadığı öğrenildi.

Balıkesir’de süt üretimiyle ünlü olan şehirde, çiğ süt aracılar aracılığıyla toplanıyor ve şirketler sütü 15,5 TL’ye alarak kar etmekteler. Durum, pek çok kentte benzer şekilde yaşanıyor.

Erdoğan: Tarım Sektörümüz Dimdik Ayaktadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda yeni tarım kredilerini duyurarak tarım sektörünün sağlamlığını vurguladı. Erdoğan, çiftçilerin zor durumda olmadığını savunarak, tarım sektörünün gücünden bahsetti.

Erdoğan’ın açıklamalarına rağmen çiftçilerin borçları artmaya devam ediyor ve bazıları traktör ve tarlalarını satmak zorunda kalıyor. Bankalara olan çiftçi borcu mart ayı itibarıyla 1,043 trilyon lirayı aştı. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlar ve piyasadaki borçlar hakkında ise net bilgi bulunmamaktadır.

Related Posts

Enflasyon beklenti anketi açıklandı: İşte en düşük emekli maaşı için ilk ihtimal

AA’nın ekonomistlerle yaptığı haziran ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre haziranda enflasyon yüzde 1,53 olacak. Haziranda emekli aylığından memur maaşlarına kadar pek çok kaleme zam gelecek. İşte olası senaryoya göre emekli maaşları…

Kurultay davası başladı BIST yükseldi

Piyasalar, haftanın ilk gününde CHP Kurultay davasına odaklanmış durumda. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu hafta CHP Kurultay davası ve açıklanacak enflasyon verisi gündemi büyük yer tutuyor. DAVADAN ÇIKACAK KARAR ÖNEMLİ CHP Kurultay …

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Rekabet Kurulu’ndan Tekfen Holding’e 11 milyon TL’lik ceza

Rekabet Kurumu (RK), Can Grubu tarafından satın alınan hisselerle Tekfen Holding üzerinde fiili kontrol tesis edilmesinin kurum iznine tabi olduğuna karar verdi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?