Doğalgaz faturalarında yeni dönem: Onlara yüksek gelecek

Çift haneli enflasyon baskısı altındaki vatandaş, gelecek faturanın kaygısı ile kombiyi açmaya korkarken, doğalgazda bir süredir gündemde olan kademeli fatura dönemine geçiliyor.

Yeni dönemde çok yakan daha yüksek fatura ödeyecek. Yine, her şehrin iklim koşullarına göre tarife uygulanacak.

Yeni dönemde faturayı tüketim ve bölgenin iklimi belirleyecek. Kışın daha sıcak olan Antalya ile sert kışın yaşandığı Erzurum’da doğalgaz farklı fatura edilecek.

Milliyet Gazetesi‘nin haberine göre Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, Türkiye’de doğalgazı en fazla Hakkari ve Erzurum, en az ise Adana ve Osmaniye’nin tükettiğini belirtti.

Öner, bakanlığın her il için ayrı bir kademe belirleyerek vatandaşları mağdur etmemeyi ve soğuk-sıcak iklime sahip illerin ayrımını yapmayı hedeflediğini açıkladı.

En fazla ve az doğalgaz tüketimi yapılan illeri açıklayan Öner’in aktardığı 2023 verilerine göre, hane başı ortalama en fazla doğalgaz tüketimi yapılan il, 1401 metreküp ile Hakkari oldu. Onu 1348 ile Erzurum, 1317 ile Ardahan, 1311 ile Muş ve 1224 metreküp ile Ağrı izledi.

En az tüketim 521 metreküp ile Adana, 527 ile Osmaniye, 531 ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya’da gerçekleşti.

KİMLER DESTEKLENECEK?

İstanbul’da ise haneler bir yılda ortalama 869, Ankara’da 1067, İzmir’de 736 metreküp gaz tüketti.

Öner, faturalarda ortalama tüketimin belirleyici olacağına dikkat çekti.

Bu tüketimin altında kalanların destekleneceğini ifade eden Öner, ortalamayı aşanların faturalarına gerçek maliyetlerin yansıtılacağını kaydetti.

ELEKTRİKTE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Elektrik faturasında yeni dönem 1 Şubat itibarıyla başladı. Buna göre, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaat ve üstü olanlara gerçek maliyetler yansıtıldı.

Düzenlemeden 1 milyon 200 bin abonenin etkileneceği açıklanmıştı. Ortalamanın üzerindeki elektrik kullananların faturalarında yüzde 100’e yakın artış yaşanmıştı.

Related Posts

Pazarda satılan 11 ürün zehirli çıktı

Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı pestisit ve PFAS kalıntıları bulunduğunu ortaya koydu.

Türk Kızılay’ın vekaletle kurban kesim fiyatı belli oldu

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, bu yıl vekaletle kurban kesimi bedelinin “yurt içi” ve “Filistin Gazze” kategorisi için 13 bin 250 lira, “yurt dışı” için 5 bin 250 lira olarak belirlendiğini duyurdu.

Elektrik üretimi şubatta arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi şubatta önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Doğal gaza bir zam daha geliyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğal gazdaki yüzde 20 ila 24,2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu. Enerji yönetimi, konut abonelerini de kapsayacak şekilde doğal gaz tarifelerine ciddi bir zam yapmaya hazırlanıyor.

Ticaret Bakanlığı 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi

Ticaret Bakanlığı 2025 yılı ilk çeyreğinde sonradan ve ikincil kontrol denetimleri sonucunda yüzde 218 oranında artışla 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.