Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Yapılan Açıklamada: Avrasya Tüneli ve Marmaray Depreme Karşı Dayanıklı Tasarlandı

Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Eyigün, yaptığı açıklamada, Avrasya Tüneli ve Marmaray projelerini tasarlarken önceliklerinin “depreme karşı dayanıklılık” olduğunu vurguladı.

Marmaray projesinde zeminin sıvılaşma etkilerine odaklandıklarını belirten Eyigün, bu kapsamda özellikle farklı bölgelerden oluşan Marmaray Tüneli’nin detaylarına dikkat çekti.

Eyigün, tünellerin özellikle Boğaz’ın merkezinde yer alan segmentlerden oluştuğunu ve her bir geçiş noktasının bir sismik fokuslanma noktası olduğunu açıkladı. Projede kayalık ve yumuşak zeminli bölgeler arasındaki geçiş noktaları için özel sismik izolatörler kullanıldığını belirtti.

Özel izolatörlerin olmaması durumunda tünelin tehlikeye girebileceğini söyleyen Eyigün, projelerin yüzlerce yıl boyunca ayakta kalabilecek şekilde tasarlandığını vurguladı.

Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin depreme karşı alınmış önlemlerle yüksek güvenlik standartlarında inşa edildiğini belirten Eyigün, yapıların sürekli olarak izlendiğini ve herhangi bir deprem durumunda anında müdahale edilebilecek alarm sistemlerinin olduğunu ifade etti.

Son depremde tünellerde herhangi bir hasar olmadığını aktaran Eyigün, özel sismik izolatörlerin deprem etkisi altında beklenen performansı sergilediğini ve projelerin öngörüler doğrultusunda ilerlediğini açıkladı.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Yaz sezonu yaklaşırken dolandırıcılar harekete geçti: Araç kiralarken bunlara dikkat!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında yaşanan tüketici mağduriyetlerine dikkati çekerek, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi, gerek kiralama sürecinde gerekse sonrasında tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır” dedi.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir