Türkçe düşünebilen yapay zeka için çalışmalar yapılıyor

Türk Dil Kurumu Başkanı: Türkçe Düşünen Yapay Zekalar Üzerinde Çalışıyoruz

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, gelişen teknolojiyle yapay zeka ürünlerinin bütün dünya dillerini etkilediğini belirterek, “Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.” dedi.

ChatGPT gibi ürünler çıktıktan sonra yapay zekanın daha da önemli bir hal almaya başladığını anlatan Mert, “Bu konu çok önemli, dünyadan geri kalamayız. Şu an kurumlarımızın bir kısmı bunun Türkçesini yapmış durumda. Yani Türkiye’de Türkçe düşünen ve Türkçe cevap veren yapay zeka benzeri ürünler yapılmış durumda fakat bunun geliştirilmesi gerekiyor, geliştirilebilmesi için de büyük dil modeline ihtiyacımız var.” diye konuştu.

“Mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil”

Ulusal Türkiye Derlemi’nde kültürün bütün alanlarının, Türkçe ile ortaya konulan bütün bilim dallarına ait metinlerin dengeli şekilde yer alacağını anlatan Mert, şöyle devam etti:

“Bunun neticesinde de bu veriye bir sözlük bilim yazılımı entegre ederek sözlüğümüzü güncelleyeceğiz. Geçmişin şartlarında sezgisel ve metinler taranarak hazırlandığı için mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil. Mevcut sözlüğümüzdeki söz varlığı şu an 130 bin civarı ama sözlüğümüzü güncellediğimizde 1 milyonun üzerine çıkacağını görüyoruz. Bu, direkt Türkçe düşünen yapay zekaları etkileyecek ve onların gelişmesine hız verecek. Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.”

Her devletin yaptığı yapay zeka ürünü ile kendi algısını dünyaya pazarladığına dikkati çeken Mert, şunları anlattı:

“Bugün Filistin meselesini ChatGPT’ye sorarsanız gerçek bilgiyi size sunmaz, kendi algısını sunar. Yani her devlet yaptığı yapay zeka ile kendi algısını dünyada sunuyor, gönderiyor. Bundan dolayı son 2 yıldır en fazla üzerinde durduğumuz, mesai harcadığımız konulardan birisi yapay zeka ile büyük dil modeli. Yani büyük dil modelinde mutlaka corpus (derlem) dil bilimcilerinin de çalışması gerekiyor. Sadece yazılımcıların yapabileceği bir şey değil. İnsanlar bütün bilim dallarına ait bilgileri sadece ve sadece dille öğrenir, yapay zekalar da öyle. Her yapay zekanın arkasında gelişmiş bir dil, gelişmiş bir bilgi birikimi var. İşte biz de şu an bütün bilim dallarında, bütün alanlarda Türkçemizle ortaya konulan bilgilerle büyük dil modelini büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. O zaman biz de kendi yapay zekamızla çıkarlarımızı koruyan doğrularımızı dünyaya sunabileceğiz.”

“Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var”

Mert, dille ilgili toplumun en çok şikayetçi olduğu konulardan birinin de yabancı kelimelerin kullanıldığı tabelalar olduğunu aktardı.

Türkçenin korunması için bütün dünyayı inceleyerek bir çalışma hazırladıklarını belirten Mert, “Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var. Çalışmamızı ilgililere, meclise taslak olarak sunduk. İnşallah önümüzdeki süreçte kabul edilir ve konuya dair bir filtreleme, kurallar dizisi gelir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Son iki yılda “airfryer” kelimesinin ürünle birlikte aşağı yukarı birçok eve girdiğini kaydeden Mert, “Türkçeyi koruma kanunu çıkmış olsaydı bu ürünü ilk kez Türkiye’ye getiren firmanın TDK’ye müracaat etmesi gerekirdi ve bu ürün kullanım kılavuzunda Türkçe adıyla ülkemize giriş yapardı ve muhtemelen bugün ‘airfryer’ diye bir kelime kullanılmayacaktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Nvidia GeForce 576.28 sürücüsü yayına girdi! İşte yenilikler

Nvidia, GeForce ekran kartları için WHQL imzalı 576.28 sürümlü yeni grafik sürücüsünü kullanıma sundu. Bu güncelleme, özellikle RTX 50 serisi kartlardaki teknik aksaklıklara ve bazı popüler oyunlarda yaşanan stabilite sorunlarına odaklanıyor …

Prostat kanseri teşhisinde çığır açabilecek idrar testi

Bilim insanları idrarda prostat kanserinin bir işaretini keşfetti. Bu ilerleme, ölümcül hastalığın teşhisinde daha basit ve iyi bir yönteme önayak olabilir.

Google hakkında yeni iddia: Kan mı kaybediyor?

Google’ın uygulama mağazası geçtiğimiz yılın başından bu yana uygulamalarda yüzde 47’ye varan bir düşüş yaşıyor

Galaxy S21 serisi için son büyük güncelleme “One UI 7” yayınlandı

Samsung, 2021’de tanıttığı Galaxy S21, Galaxy S21 Plus ve Galaxy S21 Ultra telefonlarına One UI 7 güncellemesini vermeye başladı. Bu, Galaxy S21 kullanıcıları için önemli bir güncelleme çünkü; bu telefonlar artık büyük Android sürümleri almayacak …

Bilim insanları Güneş’i karartmaya hazırlanıyor

Bilim insanları proje kapsamında güneş ışığıyla birlikte yeryüzünün sıcaklığını da azaltmaya çalışacak.

Vodafone Business, Tech Connect’te geleceğin teknoloji çözümlerini lanse etti

İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, 5G, IoT, bulut teknolojileri, yapay zekâ, bağlantılı dünya ve güvenlik gibi kritik konuların masaya yatırıldığı Türkiye’nin en büyük teknoloji buluşmalarından biri olan Tech Connect’te yeni teknolojilerini de lanse etti. Red Konsol, TechBot ve Robin Hood AI inovasyonlarını ve yenilenmiş servislerini duyuran Vodafone Business, deneyim alanlarında bu teknolojilerini katılımcılara birebir olarak deneyimletti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir